حقایق نمک دریا، از دریا تا سفره غذا

با سری مقالات آموزشی از گروه مشاوره تغذیه تلفنی ناجی در خدمتتون هستیم
به احتمال زیاد در سال های اخیر با گسترش تبلیغات طب سنتی بسیار با این موضوع برخورد داشته اید که برای طبخ غذا به جای نمک های معمولی مصرفی، از نمک دریا استفاده نمایید.
با وجود حجم بالای اطلاعاتی که گاهی یکدیگر را نقض میکنند، حتماً دچار تردید خواهید شد که کدام مورد برای مصرف مناسب تر است.
در این مطلب قصد داریم با در نظر گرفتن تمام جوانب، بین نمک دریا و نمک تصفیه شده ای که در بازار موجود است مقایسه ای مختصر انجام دهیم. امیدواریم بعد از مطالعه این مطلب بتوانید نمک مناسب تری را برای مصرف خانواده انتخاب کنید.
نمک دریا
جالب است بدانید که نمک دریا از تبخیر آب دریاها و یا دریاچهها تولید میشود، در محل هایی در نزدیک دریاچهها، آب را به حوضچههایی هدایت میکنند تا در مقابل تابش نور خورشید و وزش باد، این آب تبخیر شود. محصول نهایی رسوباتی است که به آن نمک دریا می گوییم.
نمک دریا می تواند سرطانزا باشد!
این درحالی است که ضایعات کارخانجات به دریاها ریخته میشود و ممکن است این ضایعات حاوی مواد شیمیایی و فلزات سنگینی مثل سرب، آرسنیک و جیوه باشند که بعد از تبخیر این رسوبات در نمک دریا باقی میمانند. فلزات سنگین میتواند بسیار خطرناک باشند و در درازمدت منجر به بیماریهای مختلفی مثل سرطان شوند.
در واقع اگر نمک دریا تصفیه نشده باشد، مشکلات بهداشتی و سلامتی زیادی را ایجاد میکند. در درازمدت باعث ایجاد سنگ کلیه شده و بار کلیوی را افزایش میدهد و باعث ناکارآمدی کلیه ها می شود. بعد از کلیه این مواد در کبد تصفیه میشوند در نتیجه میتواند منجر به مشکلات کبدی نیز گردد.
نمک دریا فاقد ید است
نمک دریا فاقد برخی مواد معدنی نظیر ید است، این در حالی است که ید برای عملکرد فیزیولوژیک بدن کاملاً ضروری است. از عوارض کمبود ید می توان به گواتر، کم کاری تیروئید، عقب افتادگی ذهنی و جسمی در کودکان، اختلال در تولید مثل و کاهش ضریب هوشی اشاره کرد.
البته استثنائاتی هم وجود دارد؛ بخشی از جامعه که دچار پرکاری تیروئید هستند، تحت نظر پزشک نباید نمک یددار استفاده کنند و باید یک نمک تصفیه شده دیگر را جایگزین آن کنند.
مزایای نمک دریا
اما از مزایای نمک دریا می توان به وجود مواد معدنی مثل پتاسیم، منیزیم، کلسیم، روی و آهن اشاره کرد که این مواد معدنی در کنار سدیم برای سلامت و عملکرد سیستم های مختلف بدن کاملا ضروری هستند.
نمک تصفیه شده فاقد املاح است
در رابطه با نمکهای معمولی که در بازار با قیمت پایین در حال عرضه هستند می توان گفت که هیچ یک از این مواد معدنی را دارا نمی باشند و تنها دارای سدیم و ید هستند.
مزایای نمک تصفیه شده
اما مزیتی که برای این نوع نمک می توان قائل شد، بحث بهداشت آن است که به دلیل فرایند تصفیه فاقد هر گونه آلودگی است.
این نکته را فراموش نکنید که شرایط نگهداری نمک برای حفظ خواص ید موجود در نمک بسیار مهم است. باید نمک را در ظرف در بسته و به دور از نور و رطوبت نگهداری کرد و جهت اضافه کردن آن به غذا در هنگام طبخ، نمک را در انتهای پخت اضافه نمود تا ید آن در حداکثر مقدار حفظ شود.
چنانچه نمک دریا به شکل تصفیه شده، به دو صورت بدون ید و یا غنی شده با عنصر ید در بازار عرض گردد، به دلیل وجود مواد معدنی بسیار، می تواند برای گروه های مختلف انتخاب مناسبی باشد. در رابطه با مسائل بهداشتی نیز بحث بسته بندی نمک بسیار مهم است. نمک باید در بسته بندیهای بهداشتی بطوریکه دور از نور و رطوبت باشد عرضه گردد.
راهکار دیگری نیز که وجود دارد، غنی سازی نمک های ید دار تصفیه شده با مواد معدنی همچون پتاسیم، منیزیم، کلسیم و روی می باشد که از این طریق می توان در دریافت مواد معدنی تعادل ایجاد کرد.
امیدواریم این مطلب مورد توجه شما قرار گرفته باشد.
حتماً تجربیات، سوالات و یا پیشنهادات خود را در زیر این مطلب با ما به اشتراک بگذارید.
تا مطلب بعدی مراقب خودتون باشید.
بدرود

معصومه کریم نجات | کارشناس ارشد | مشاور حرفه اي تغذيه ورزشي
مطالب زیر را حتما بخوانید:

رژیم کتوژنیک (راهنمای کامل برای کسانیکه این رژیم را نمی شناسند)
توسط معصومه کریم نجات
- 4986 مشاهده
- ۸ دیدگاه
- <سنبله> ۲۱ سنبله> شهریور

رژیم اتکینز- هر آنچه نیاز است که بدانید
توسط سیدحمیدرضا ناجی
- 2653 مشاهده
- ۴ دیدگاه
- <سنبله> ۲۹ سنبله> شهریور

بهترین درشت مغذی برای کاهش وزن کدام است؟
توسط سیدحمیدرضا ناجی
- 3533 مشاهده
- ۴ دیدگاه
- <جوزا> ۳۱ جوزا> خرداد

چطور بدون کاهش توده عضلات وزن کم کنیم؟
توسط سیدحمیدرضا ناجی
- 2028 مشاهده
- ۴ دیدگاه
- <جوزا> ۵ جوزا> خرداد
قوانین ارسال دیدگاه در سایت
- چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
- چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
- چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
- چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
- چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.
سلام
از کجا میشه نمک دریای تصفیه شده تهیه کرد؟
چون معمولا این نمک ها در کیسه های پارچه ای و در عطاری ها فروخته میشوند و با این مطالبی که شما ارائه کردید این نمک بهداشتی نیست.
با سلام و عرض ادب
مقاله ارائه شده، مقایسه ای بین نمک دریا و نمک تصفیه شده موجود در بازار جهت انتخاب راحت تر برای شما عزیزان است .
در حال حاضر نمک دریایی که در بازار ایران عرضه می شود نسبت به گذشته از بهداشت بالاتری برخوردار است اما متاسفانه هنوز هیچ شرکتی اقدام به عرضه نمک دریای تصفیه شده به شکل ۱۰۰% بهداشتی نکرده است.
امید است در آینده ای نزدیک این اتفاق صورت گیرد.
خیلی مطلب جالبی بود. من همیشه این سوال برام پیش میومد که اگر نمک دریا واقعا انقدر که در طب سنتی جدیدا به مفید بودنش اشاره میشه چرا فقط توسط عطاری ها به فروش می رسه! اون هم در بسته بندی نه چندان مناسب و بهداشتی…
ممنون از ابهام زداییتون.
باسلام و عرض ادب
ممنون از توجه شما، امیدواریم در آینده ای بسیار نزدیک نمک دریای تصفیه شده به صورت کاملا بهداشتی در بازار داخلی عرضه گردد.
چه جالب، من نمیدونستم ید داخل نمک در مجاورت هوا از بین میره 🤔
با سلام و عرض ادب
کاملا درسته، نباید نمک یددار را در معرض نور مستقیم خورشید و یا رطوبت قرار داد. نمک یددار تصفیه شده را باید در ظروف بدون منفذ پلاستیکی، چوبی، سفالی و یا ظرف شیشهای رنگی که نور از آن عبور نمیکند، نگهداری کرد. ظرف نمک یددار باید همیشه در بسته باشد. همچنین نگهداری آن به مدت طولانی نیز، باعث کاهش میزان ید آن میشود.
متاسفانه من نمک دریای بهداشتی نتونستم پیدا کنم اما خارج از کشور نمک دریا با رنگهای مختلف وجود داره.
با سلام و عرض ادب
کاملا درسته، متاسفانه در داخل کشور نمک دریا تصفیه شده و ۱۰۰% بهداشتی وجود ندارد. در کشورهای دیگر نمکهای تصفیه شده دارای تنوع بالایی هستند. این نمکها رنگهای مختلفی دارند که تفاوت در رنگ آنها به محل استخراج و میزان املاحشان ارتباط دارد.
چه جالب، من فکر میکردم نمک دریا اورگانیک و سالمه.
با سلام و عرض ادب. بله مواردی رو در مورد نمک دریا باید مد نظر قرار بدین
اگر نمک رو حذف کنیم چی میشه؟
باسلام
نمک دارای املاح معدنی است که برای بسیاری از عملکردهای فیزیولوژیک بدن کاملا “ضروری” است.