چای یا قهوه! کدام یک سالمتر است؟

دسته بندی :وبلاگ آموزشی ۳ تیر ۱۳۹۹ معصومه کریم نجات 4521 مشاهده
قهوه یا چایی برای لاغری

چای یا قهوه! کدام یک سالمتر است؟

قهوه و چای جزء محبوب ترین نوشیدنی های جهان به شمار می روند. در حالی که این دو برای سلامتی مزایای مشابهی دارند، اما تفاوتهایی نیز دارند. این مقاله مقایسه ای بین قهوه و چای سیاه انجام داده و به شما کمک می کند تا تصمیم بگیرید کدام یک را انتخاب کنید.

میزان کافئین

کافئین بسیار مورد مطالعه قرار گرفته است و بیشترین میزان تحریک کنندگی را در مطالعات نشان داده است. امروزه بسیاری از نوشیدنی های رایج از جمله قهوه و چای، به دلیل اثرات مفید آن بر سلامتی انسان بسیار شناخته شده هستند. میزان کافئین چای یا قهوه، بسته به زمان دم کردن، اندازه و یا روش تهیه آن می تواند متفاوت باشد، با این حال در یک میزان مساوی چای و قهوه، قهوه دو برابر چای کافئین دارد. مقدار ایمن مصرف کافئین برای انسان 400 میلی گرم در روز در نظر گرفته شده است. یک فنجان 8 اونسی (240 میلی لیتر) قهوه دم کرده حاوی 95 میلی گرم کافئین است که در مقایسه، همین میزان چای سیاه حاوی 47 میلی گرم کافئین است.

اگرچه دانشمندان در درجه اول برای بررسی تأثیرات کافئین بر روی قهوه متمرکز شده اند، هر دو نوشیدنی – با وجود داشتن مقادیر متفاوتی از این ماده – می توانند مزایای سلامتی مشابهی را ارائه دهند. مصرف کافئین ممکن است خطر ابتلا به برخی بیماری های مزمن را کاهش داده و عملکرد ورزشی، خلق و خو و هوشیاری را بهبود بخشد. کافئین به عنوان یک محرک قدرتمند برای سیستم عصبی مرکزی در بدن عمل می کند، به همین دلیل یک ماده تقویت کننده برای عملکرد در ورزش محسوب می شود.

یک بررسی از 40 مطالعه نشان داد که مصرف کافئین در مقایسه با دارونما، 12 درصد نتایج ورزش استقامتی را بهبود می بخشد. در مورد تأثیر کافئین در هوشیاری ذهنی، تحقیقات نشان می دهد که عملکرد مغز را در تکالیف ساده و پیچیده بهبود می بخشد.

در یک مطالعه که بر روی 48 نفر انجام شد، یک نوشیدنی حاوی 75 و 150 میلی گرم کافئین به یک گروه داده شد، در نهایت گروهی که این نوشیدنی را دریافت کرده بودند در مقایسه با گروه کنترل در زمان واکنش، حافظه و پردازش اطلاعات پیشرفت داشتند.

برخی مطالعات نیز نشان می دهند که کافئین ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهد. یک بررسی از 9 پژوهش علمی که بر روی 193،473 نفر انجام شده بوده، نشان داد که نوشیدن مرتب قهوه خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.

علاوه بر این، مصرف مقدار متوسط کافئین اثر محافظتی در برابر زوال عقل، بیماری آلزایمر، سندرم متابولیک و بیماری کبد چرب غیر الکلی دارد.

سرشار از آنتی اکسیدان است

آنتی اکسیدان ها از بدن در برابر آسیب رادیکال های آزاد محافظت می کنند، که به جلوگیری از بروز برخی بیماری های مزمن کمک می کند. چای و قهوه هر دو حاوی آنتی اکسیدان هستند و بیشترین میزان آن از پلی فنول هاست که به عطر و طعم و همچنین خاصیت آن برای سلامتی کمک می کند. بسیاری از گروه های پلی فنول در چای و قهوه وجود دارند. تی فلاوین و تی روبیژین و کاتچین ها مهمترین اجزاء موجود در چای سیاه هستند، در حالی که قهوه سرشار از فلاونوئیدها و اسید کلروژنیک (CGA) است.

یک مطالعه جدید آزمایشگاهی نشان داد که تی فلاوین ها و تی روبیژین ها مانع از رشد سلول های سرطانی ریه و روده بزرگ می شوند و در نهایت آنها را از بین می برند. مطالعات انجام شده بر سلولهای سرطان خون نتایج مشابهی را نشان داد، که نشان می دهد چای سیاه ممکن است دارای خاصیت محافظتی در برابر سرطان باشد، اگرچه تحقیقات بیشتری لازم است.

از طرف دیگر، مطالعات آزمایشگاهی در مورد خواص ضد سرطانی قهوه نشان داده است که محتوای CGA آن به عنوان یک مهار کننده قوی برای رشد سلول های سرطانی عمل می کند و از بدن در برابر سرطان دستگاه گوارش و کبد محافظت می کند.

مطالعات طولانی مدت بر روی انسان و تحقیقات مجدد که شواهد بیشتری را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده اند نشان داده است که قهوه و چای ممکن است از بدن در برابر سایر سرطان ها مانند سرطان سینه، روده بزرگ، مثانه نیز محافظت کنند.

گذشته از فعالیت های آنتی اکسیدانی، پلی فنول ها با کاهش میزان بیماری قلبی مرتبط هستند. آنها می توانند از طریق مکانیزم های مختلف مثل محافظت از عروق خونی به سلامت قلب کمک کنند.

  • عامل گشاد کننده عروق: آنها باعث آرامش رگهای خونی می شوند که این امر در موارد فشار خون بالا کمک می کند.
  • اثر ضد رگ زایی: آنها تشکیل عروق خونی جدید را که ممکن است سلولهای سرطانی از آنها تغذیه کنند را مسدود می کند.
  • اثر ضد آتروژنیک: آنها از تشکیل پلاک در رگ های خونی، حمله قلبی و خطر سکته جلوگیری می کنند.

یک مطالعه 10 ساله بر روی 74.961 فرد سالم مشخص کرد که نوشیدن 4 فنجان (960 میلی لیتر) یا بیشتر چای سیاه در روز، خطر سکته مغزی را در مقایسه با افرادی که چای ننوشیده بودند 21 % کاهش داد.

یک مطالعه 10 ساله دیگر نیز که بر روی 34،670 زن سالم انجام شد، نشان داد که نوشیدن 5 فنجان (1.2 لیتر) یا بیشتر قهوه در روز، خطر سکته مغزی را در مقایسه با افرادی که قهوه ننوشیده بودند 23 % کاهش داد.  

احتمال افزایش در سطح انرژی وجود دارد

هم قهوه و هم چای می توانند به شما انرژی بیشتری بدهند، اما به روشهای مختلف.

اثرات قهوه بر تقویت انرژی

کافئین موجود در قهوه باعث افزایش سطح انرژی شما می شود. کافئین با افزایش سطح دوپامین و بلوکه کردن آدنوزین، هوشیاری را افزایش و خستگی را کاهش می دهد. دوپامین پیام رسان شیمیایی است که ضربان قلب شما را افزایش می دهد. همچنین بر سیستم پاداش مغز شما تأثیر می گذارد، که به خواص اعتیاد آور قهوه می افزاید. از طرف دیگر، آدنوزین خاصیت خواب آور دارد. بنابراین با بلوکه کردن آن، کافئین احساس خستگی شما را کاهش می دهد.

علاوه بر این، تأثیر قهوه در میزان انرژی شما تقریباً فوراً اتفاق می افتد. پس از مصرف، بدن شما طی 45 دقیقه 99 % کافئین را جذب می کند، اما پیک میزان غلظت کافئین در خون تا 15 دقیقه پس از مصرف ظاهر می شود. به همین دلیل است که بسیاری از افراد هنگامی که نیاز به تقویت فوری انرژی دارند، یک فنجان قهوه را ترجیح می دهند.

اثرات چای بر تقویت انرژی

اگرچه چای از کافئین کمتری برخوردار است اما سرشار از ال- تیانین است که یک آنتی اکسیدان قدرتمند بوده و مغز را نیز تحریک می کند. بر خلاف کافئین، ال- تیانین ممکن است با افزایش امواج آلفای مغز شما اثرات ضد استرس ایجاد کند، این امر به شما در داشتن آرامش کمک می کند. این اثرات تحریک کننده کافئین را خنثی می کند و بدون احساس خواب آلودگی حالت روحی آرام اما هوشیار به شما می دهد. مطالعات نشان داده اند که مصرف ال- تیانین به همراه کافئین – مانند چای – ممکن است به شما در حفظ هوشیاری، تمرکز، توجه و سریع بودن کمک کند. این ترکیب دلیلی است که موجب می شود چای تقویت کننده انرژی و آرامبخش تر از قهوه باشد.

مزایای احتمالی برای کاهش وزن

به دلیل غلظت زیاد کافئین، قهوه ممکن است به شما در کاهش وزن کمک کند. کافئین ممکن است تعداد کالری هایی که می سوزانید را 13-3 % افزایش داده و این تأثیر را به مدت 3 ساعت پس از مصرف حفظ کند، این باعث می شود که 150-79 کالری بیشتر سوزانده شود.

همچنین قهوه با مهار تولید سلولهای چربی با خاصیت چربی سوزی در ارتباط است. برخی مطالعات این اثر را به محتوای اسید کلروژنیک آن نسبت داده اند. یک مطالعه بر روی 455 نفر گزارش داد که مصرف منظم قهوه با کاهش بافت چربی بدن ارتباط دارد. نتایج مشابهی که از بررسی 12 مطالعه به دست آمد، نشان می دهد که اسید کلروژنیک به کاهش وزن و متابولیسم چربی در موشها کمک می کند.

از طرف دیگر، به نظر می رسد پلی فنول های چای مانند تی فلاوین نیز در کاهش وزن نقش دارند. طبق گزارش ها تی فلاوین ها لیپاز پانکراس را مهار می کنند، آنزیمی که نقش مهمی در متابولیسم چربی دارد. مطالعات انجام شده بر روی موش صحرایی نشان می دهد که پلی فنول های چای ممکن است غلظت چربی خون را کاهش داده و باعث کاهش وزن شوند، حتی وقتی غذایی پرچرب می خوردند.

کدام یک از دیگری بهتر است؟

اگرچه قهوه با عوارض جانبی متعددی مانند نارسایی قلبی، افزایش ضربان قلب و فشار خون بالا همراه است، تحقیقات نشان می دهد که اعتدال در مصرف بی خطر است.

گرچه ترکیبات آنتی اکسیدانی آنها متفاوت است، قهوه و چای سیاه هر دو منبع عالی این ترکیبات مهم هستند که احتمالاً در برابر شرایط مختلف از جمله بیماری قلبی و برخی از انواع سرطان از بدن محافظت می کنند.

سایر ادعاهای منسوب به قهوه شامل محافظت در برابر بیماری پارکینسون و کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و سیروز کبدی است. از طرف دیگر، چای ممکن است از بدن در برابر کرم خوردگی دندان، سنگ کلیه و آرتروز محافظت کند.

قهوه از مقدار کافئین بالاتری نسبت به چای برخوردار است، که ممکن است برای کسانی که به دنبال افزایش فوری انرژی هستند مفید باشد. اما ممکن است باعث ایجاد اضطراب و اختلال در خواب در افراد حساس شود.

همچنین به دلیل تأثیر کافئین بر مغز، مصرف زیاد قهوه ممکن است منجر به وابستگی یا اعتیاد شود. اگر نسبت به کافئین بسیار حساس هستید، چای ممکن است انتخاب بهتری باشد. چای حاوی از ال- تیانین است که در عین هوشیاری، موجب آرامش در شما می شود.

علاوه بر این ها شما می توانید به سراغ گزینه های بدون کافئین بروید که شامل سایر نوشیدنی ها و دمنوش های گیاهی است که به طور طبیعی فاقد کافئین هستند. درست است که آنها مزایای مشابهی را ارائه نمی دهند، اما حتماً مزایای خود را دارند.

در پایان

قهوه و چای سیاه از طریق فرآیندهای مختلف متابولیکی به کاهش وزن کمک کرده و از بدن در برابر برخی بیماریهای مزمن محافظت می کنند. به علاوه، مقدار زیاد کافئین قهوه ممکن است باعث افزایش سریع انرژی شود، در حالی که ترکیب کافئین و ال- تیانین در چای سیاه باعث افزایش تدریجی انرژی می شود. هر دو نوشیدنی، با رعایت اعتدال سالم و بی خطر هستند، بنابراین ممکن است به ترجیح شخصی یا حساسیت شما به کافئین میزان مصرف آنها کاهش یابد.

مترجم: معصومه کریم نجات

منبع:

www.healthline.com

معصومه کریم نجات
معصومه کریم نجات

معصومه کریم نجات | کارشناس ارشد | مشاور حرفه اي تغذيه ورزشي

سوالی دارید؟ از طریق تلگرام نیز میتوانید با ما در ارتباط باشید :) ارسال پیام

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه: